torsdag den 15. november 2012

Kaffetur



I dag tog jeg på kaffetur. Det var ikke lige Camillas kop te (høhø), så hun blev tilbage på hostel og sov længe (bless her sleepy heart). Jeg blev hentet kvart i 9 og efter 10 minutters kørsel var jeg på Don Juans kaffeplantage, som den eneste gæst – så jeg fik en private tour – nice! Min guide som jeg (selvfølgelig) har glemt hvad hedder – Jeg vil kalde ham Bully, for han havde en bøllehat på og bar den noget så nydeligt – tog mig først til nursery, hvor små nye kaffe– og kakaoplanter bliver plantet i potter og vokser op ved kærlig pleje til de er klar til markerne. Derefter tog vi ud i markerne og høstede røde kaffebær, som vi bagefter kørte igennem en maskine manuelt (med håndtag og det hele) for at presse bønnerne ud af bæret. Så bliver bønnerne renset for den klistrede hinde de har om sig. Tørret, spredt ud på et gulv i et overdækket lokale, vendt to gange dagligt i godt en uge, før de ristes. Der findes mange forskellig smag kaffe og de kommer alt sammen af hvor meget af den (søde) klistrede hinde der bliver vasket af og hvor længe de bliver ristet. Efter kaffen, så jeg processen af kakao. Kakaofrugten er stor og enten gul eller rød. Bully gav mig en smagsprøve af kakaofrugtens hvide bønner, som ligesom kaffe også er omgivet af klistret hinde. Den smagte af vingummi og intet som chokolade.  De bliver ikke skyllet, men ligger og tørrer og får næring og smag fra hinden. Efter godt en uge ristes de og er klar til at blive lavet til kakao. De bliver grinded og via en process får man kakaosmørren ud af bønnen og har så kakaopulver tilbage. Ved at tilsætte smørret igen kan man så lave chokolade. Funfact: Hvid chokolade er lavet af kakaoens smør og mælk + mere og har derfor de goe ting fra kakaofrugten, men er meget federe. Det sundeste, er som de fleste ved mørk chokolade, jo mørkere jo bedre. Efter t have lavet min egen kakao og chokolade – og smagt det – viste Bully mig hvordan man får sukker af sukkerstænger. Planten minder udseendemæssigt om bambus, bare tykkere. For at kunne presse saften ud (igen med håndtrukken maskine) må man lave et snit ned gennem den. Derefter køres den igennem en maskine, hvor en drejer den ene vej og en anden den anden vej. Efter flere gange i maskinen, er saften presset ud og klar til at blive kogt. Væsken vil fordampe og efterlade krystalliseret brun sukker. Det var en fed tur og fik smagt en masse lækkert. Kan dog stadig ikke lide kaffe. I morgen rejser vi videre til byen Punterena og håber at finde et godt hostel. Bussen kører kl. 6 am. Suk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar